Pages Navigation Menu

Azijos enciklopedija internete

Močis

Močis

Močis (餅 mochi) – tai tradicinis japonų naujametinis patiekalas, gaminamas iš gličių ryžių. Šie ryžių pyragėliai Japonijoje  yra  iš ties kultūriškai svarbūs. Pagal japonų liaudies pasaką japonai pažiūrėję į mėnulį mato kiškį stovintį ant galinių kojų ir grūdantį piesta masę močių pyragėliams.

Atsiradimo istorija

Pirmieji močiai buvo gaminami iš raudonųjų ryžių. Heiano laikotarpiu (平安時代  Heian-jidai, 794-1185 m.) močis buvo naudojimas kaip maistas skirtas Dievams bei religiniuose šintoizmo ritualuose (神道 Shintō  „dievų kelias“). Taip pat močis buvo laikomas talismanu laimingai santuokai. Pirmasis močio valgymas per Naujuosius metus užfiksuotas Heiano laikotarpiu. Šviežias močis simbolizavo ilgą gyvenimą ir gerą sveikatą, tuo tarpu sausas, sukietėjęs močis padėjo palaikyti sveikus ir tvirtus dantis. Taip pat apie močį rašoma seniausiame Japonijos literatūros kūrinyje „Sakmė apie princą Gendži“ ( 源氏物語 Genji Monogatari) (Itoh, 2011).

Močio rūšys

Kagamio močis (鏡餅 kagami mochi  „veidrodinis ryžių pyragėlis“) – šiuo močiu dekoruojamas naujametinis stalas. Šis močis gaminamas iš dviejų skirtingo dydžio ryžių pyragėlių. Ant didesniojo ryžių pyragėlio uždedamas mažesnis ir papuošiamas daidaijumi (橙 arba daidai) – karčiu apelsinu. Dažniausiai ši namų dekoracija pastatoma ant pakylos vadinamos sanpo (三宝sanpō) ir padedama po lapu vadinamu šihobeniu (四方紅shihōbeni), kuris ateinančius metus apsaugo nuo nelaimių. Ši močio rūšis pateikta per Naujuosius metus simbolizuoja giminės tęstinumą. Tačiau šis močis nėra valgomas per Naujuosius metus. Per pirmąjį po Naujųjų metų vykstantį šintoizmo ritualų Sausio 11 dieną – Kagamį Birakį (鏡開き Kagami Biraki) kagamio močis yra susmulkinamas rankomis arba plaktuku į mažus gabaliukus ir tada naudojamas patiekalų gamyboje, pavyzdžiui gaminant širuko desertą (汁粉 Shiruko) – tai saldi košė gaminama iš  Japoninės pupuolės, pateikiant su kagamio močiu (Buechner, 2009).

Zonio sriuba (雑煮 Zōni ) – Tai sriuba, dažnai ruošiama per Naujuosius metus, į kurią dedami virti arba jau iškepę močio pyragėliai, daržovės, jūros gėrybės, kaip pavyzdžiui, spalvoti kamaboko (蒲鉾 kamaboko) – tai žuvies pyragėliai, dažniausiai gaminami apdorojant menkę iš kurios formuojamos pailgos formos piurė ir garinama kol tampa stangri. Rytinėje Japonijos dalyje zonio sriuba yra sumašidžiru tipo (澄まし汁sumashijiru) – naudojamas permatomas, skaidrus, sultinys. Vakarinėje Japonijos dalyje – zonio sriubos sultinys gaminamas iš miso sriubos (Japan info, 2016).

Kinako močis (黄粉餅 kinako mochi) – tai močis, valgomas per Naujuosius metus. Jis yra kepamas, vėliau mirkomas į vandenį ir galiausiai apibarstomas cukrumi ir skrudintos gauruotosios sojos pupelių miltais. Šis močis valgomas sėkmei pritraukti (Ung, 2017).

Hanabiramočis (葩餅 hanabiramochi) – tai japoniškas delikatesas, dažniausiai valgomas naujųjų metų pradžioje. Taip pat pateikiamas prasidėjusių naujųjų metų pirmąją arbatos ceremoniją. Baltas močio pyragėlis yra suvyniojamas aplink rožinį močio pyragėlį. Deserto viduryje yra saldžios raudonos pastos įdaras ir saldintos varnalėšos šaknis. Persišviečianti rožinė spalva vaizduoja japoniško abrikoso medžių žydėjimą (梅 ume), kuris atspindi naują pradžią, atsinaujinimą, o štai varnalėšos šaknis vaizduoja japonišką stintą, kuri siejama su ilgu gyvenimu (Spacey, 2015).

Sakuramočis (桜餅 sakuramochi) – tai japoniškas skanėstas dažnai ruošiamas pavasarį. Gaminamas iš saldžių rožinės spalvos lipnių ryžių su anko (小豆餡 anko) –  saldžios raudonos pastos įdaru bei suvyniotas į marinuotą japoniškos vyšnios žiedą (Kosaki 2014, p. 7).

Kašiva močis (かしわ餅 kashiwamochi) – tai ryžių  pyragėliai  su saldžios raudonos pastos įdaru suvynioti į ąžuolo lapus. Valgomi vaikų dieną (こどもの日 Kodomo no Hi) (švenčiama gegužės 5d.) (Kizawa, 2010).

Hišio močis (菱餅 hishi mochi) – tai skanumynas, valgomas mergaičių dieną (Hinamatsuri 雛祭りHina-matsuri ) (švenčiama kovo 3d.). Šis močis yra rombo formos japoniškas desertas padarytas iš trijų sluoksnių: raudono, žalio ir balto. Šie sluoksniai nudažomi jazminų žiedais, plūduriuojančiu agaru bei paprastuoju kiečiu. Simbolizuoja vaisingumą (Spacey, 2015).

Daifukumočis (大福餅 daifukumochi ) – pažodžiui tai didelės laimės pyragėlis, kuriame į močį pyragėlį yra įdedamas saldus įdaras, dažniausiai  tai saldi raudona pasta, gaminama iš Japoninės pupuolės. Beveik visi daifukumočiai yra padengiami plonu sluoksniu kukurūzų arba bulvių krakmolu, kad vieni su kitu nesuliptų. Viena populiariausių daifukumočio atmaina – braškinis daifukumočis (イチゴ大福 ichigo daifuku). Į močį gličių ryžių pyragėlį įdedama braškė su dažniausiai saldžios raudonos pastos įdaru. Valgomas pavasarį (Japanesecooking101, 2017).

Tradicinis paruošimas

Tradicinis močio ryžių gaminimo procesas vadinamas močicukiu (餅つきmochitsuki). Pirmiausia poliruoti ryžiai yra paliekami nakčiai mirkti. Vėliau verdami kol įgauna minkštą tekstūrą. Antras žingsnis – ryžiai trinami, išmušami sunkiu, dideliu mediniu plaktuku (杵 kine) japoniško tipo tradicinėje medinėje piestoje usu (臼 usu). Močio ryžiai yra labai lipnūs ir greitai sukietėja, todėl pastoviai turi būti sušlapinami ir mušami plaktuku. Kadangi šis procesas reikalauja daug fizinės jėgos, dažniausiai šį darbą atlieka du žmonės pakaitomis. Trečias žingsnis – kai ryžiai sutrinami į vientisą masę, ji tampa lipni ir iš jos lipdomos įvairios formos, dažniausiai lipdomi apvalios formos močiai.

Šiuolaikinis paruošimo būdas

Šiuolaikinis močio paruošimo būdas yra daug paprastenis ir lengvesnis, nei tradicinis. Močis gaminamas iš saldžių ryžių miltų močiko (もち粉 mochiko). Šie miltai sumaišomi su vandeniu iki lipnios baltos masės. Toliau verdama garuose, vėliau masė perdedama į įkaitusį puodą ir maišoma kol tampa elastinga. Tada formuojamos įvairios ryžių pyragėlių formos. Taip pat močį galima pasigaminti, turint specialų močį paruošimo prietaisą namuose, į kurį įdėjus išvirtus ryžius, prietaisas juos išmuša, išminko į vientisą tešlą. Dar vienas iš paprastų, šiuolaikinių močį gaminimo būdų namuose – išmaišius ryžių miltus su vandeniu, įdėti masę į mikrobangų krosnelę ir pašildyti. Tada iš gautos tešlos formuoti norimas formas (Lusas 2001, p. 447).

Ingredientai

Pasigaminti močį yra gana paprasta, kadangi ingredientų nėra daug. Pagrindinis ingredientas yra saldūs lipnių ryžių miltai močiko, kurie gaminami iš močigomės (もち米 mochigome), tai rūšis japoniškų lipnių trumpo grūdo ryžių. Kiti ingredientai: vanduo, cukrus ir kukurūzų krakmolas (Kosaki 2014, p. 9).

Moči ledai

Tai mažas, apvalus lipnių ryžių pyragėlis su ledų įdaru. Ledų skonis būna tradicinių skonių tokių kaip vanilė, braškinis, šokoladinis. Tačiau gaminama ir įdomesnių skonių įdaryti moči pyragėliai – vaisių ir uogų vyno, Havajų salose kultivuotos kavos skonio, saldžios raudonos pastos skonio. Vienas populiariausių moči ledų prekės ženklų – Yukimidaifuku ledai (雪見だいふく yukimidaifuku) gaminami kompanijos „Lotte“ . Šiais ledais pradėta prekiauti 1980 m. Pirmaisiais metais šie ledai buvo padengiami plonu sluoksniu zefyro, tačiau po metų juos pradėta gaminti įdedant ledus į močį ryžių pyragėlių vidų (Japan Info, 2015).

Nauda sveikatai

Japonijos tradicinė medicina teigia, jog močis yra sveikas energijos šaltinis. Jis yra lengvai virškinamas, gerina medžiagų apykaitą. Patariamas valgyti turintiems anemiją,  sergantiems diabetu, nes reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Taip pat patariama valgyti nėščioms moterims, tinka vaikams kaip užkandis, desertas. Šiame ryžių pyragėlyje yra kalcio, geležies, tinka netoleruojantiems produktų, kurių sudetyje yra glitimo (Haider, 2011).

 

Šaltinių sąrašas                  

Buechner, M. M., 2009. Mochi mystery solved… Mtokyoblog. [Internete] Rasta: <http://mtokyoblog.blogspot.lt/2009/01/mystery-of-mochi-cake-solved.html> [Žiūrėta 2017m. Balandžio 11d.].

Haider, P., 2011. Health Benefits of Mochi-Sweet Rice Cakes. Paulhaider.Wordpress. [Internete] Rasta: https://paulhaider.wordpress.com/2011/04/21/health-benefits-of-mochi-sweet-rice-cakes/ [Žiūrėta 2017 m. balandžio 12 d.].

Itoh, M., 2011. Rice takes prized, symbolic yearend form. The Japan Times. [Internete] Rasta: <http://www.japantimes.co.jp/life/2011/12/30/life/rice-takes-prized-symbolic-yearend-form/#.WO37umXwy9a> [Žiūrėta 2017 m. balandžio 12 d.].

Japan Info, 2015. Yukimi Daifuku: A Delicious Ice Cream-Filled Mochi Snack! Japan Info. [Internete] Rasta: <http://jpninfo.com/43553> [Žiūrėta 2017 m. balandžio 12 d.].

Japan Info, 2016. All about Ozoni: Japan’s Traditional New Year Soup. Japan info. [Internete] Rasta: <http://jpninfo.com/40490> [Žiūrėta 2017 m. balandžio 12 d.].

Japanesecooking101, 2017. Daifuku Mochi Recipe. Japanesecooking101. [Internete] Rasta: <http://www.japanesecooking101.com/daifuku-mochi-recipe/> [Žiūrėta 2017 m. balandžio 12 d.].

Kizawa, Y., 2010. Leaf-Wrapped Japanese Sweets Galore @ Mitsuwa. Gapersblock. [Internete] Rasta: http://gapersblock.com/drivethru/2010/02/27/leaf-wrapped_japanese_sweets_galore_mitsuwa/ [Žiūrėta 2017 m. balandžio 12 d.].

Kosaki, T., W, W., 2014. The Food of Japan. [e-knyga] USA: Tuttle Publishing. p. 7-112. Rasta: Google Books <https://books.google.lt/books?hl=lt&lr=&id=5FNzBgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&dq=mochi+sweets&ots=uIJQe11REE&sig=ag8Rf62GAM_62d8e-ZE91DMS_8U&redir_esc=y#v=onepage&q=mochi%20sweets&f=false> [Žiūrėta 2017 m. balandžio 11 d.].

Lusas, E. W., Rooney, L. W., 2001. Snack Foods Processing. [e-knyga] USA: CRC Press. p. 447-639. Rasta: Google Books <https://books.google.lt/books?hl=lt&lr=&id=W_5wlzckPkMC&oi=fnd&pg=PA439&dq=mochi+sweets&ots=shglJm7N9f&sig=IbdWICRQcPz68dRYyOxOp3zKdw4&redir_esc=y#v=onepage&q=mochi%20sweets&f=false> [Žiūrėta 2017 m. balandžio 12 d.].

Spacey, J., 2015. What are Hanabiramochi? Japan-talk. [Internete] Rasta: <http://www.japan-talk.com/jt/new/hanabiramochi> [Žiūrėta 2017 m. balandžio 11 d.].

Spacey, J., 2015. What is Hishimochi? Japan-talk. [Internete] Rasta: <http://www.japan-talk.com/jt/new/hishimochi> [Žiūrėta 2017 m. balandžio 12 d.].

Ung, J., 2017. Ingredient Spotlight: Five Ways to Use Kinako (Roasted Soy Bean Flour). The Spruce. [Internete] Rasta: <https://www.thespruce.com/ways-to-use-kinako-roasted-soy-bean-flour-2030938> [Žiūrėta 2017 m. balandžio 12 d.].

Taip pat skaitykite:

https://asahiimports.com/2014/01/04/mochitsuki-a-japanese-new-years-tradition/

https://owlcation.com/social-sciences/moon-rabbit

1 vote