Pages Navigation Menu

Azijos enciklopedija internete

Pak Hjokgose

Pak Hjokgose

Pak Hjokgose (kor. 박혁거세, Pak Hjeokose), dar žinomas kaip Šilos (kor. 실라, Silla) karalius Hjokgose (kor. 박혁거세 거서간, Pak Hjeokose Kosokan) – yra istorinė Korėjos asmenybė, kurios gimimo mitas yra laikomas Šilos karalystės suvienijimo bei įkūrimo mitu.

Mitas

Šilos įkūrimo mitas yra sutinkamas XII a., klasikine kinų kalba parašytoje, trijų karalysčių istorijos knygoje „Samguk Sagi“ (kor. 삼국사기, Samguk Sagi) bei XIII a., klasikine kinų kalba parašytoje, trijų karalysčių istorijos knygoje „Samguk Jiusa“ (kor. 삼국유사, Samguk Jiusa).

Mite pasakojama, jog senojoje Korėjos Godžiosono (kor. 고조선, Gojoseon) teritorijoje gyveno šešios gentys, kurių kiekviena turėjo po savo atskirą valdovą. 69 m. pr. Kr., visų šešių genčių valdovai nusprendė susirinkti ir drauge apsvarstyti galimybes įkurti valstybę, kuri turėtų vieną karalių. Jie susitiko ant Alčiono kalno, nuo kurio matėsi Pietinė šalies teritorija.

Šeši genčių valdovai pastebėjo keistą šviesos plūpsnį, kuris staiga nušvietė žemę. Taip pat, prie kalno papėdėje buvusio šulinio jie išvydo baltą žirgą, kuris kažkam nusilenkė. Nuskubėję prie šulinio genčių valdovai rado raudoną kiaušinį, kuris netrukus suskilo. Iš jo išsirito mažas berniukas, kuris sukėlė visų nuostabą. Prausdami berniuką Dongčiono upėje (kor. 덩천, Dongcheon) valdovai pastebėjo, jog jo kūnas ne tik švyti, tačiau jo kūno skleidžiamoje šviesoje šoka paukščiai ir vabzdžiai. Staiga iš dangaus pasigirdo griausmas, o žemė ėmė virpėti. Danguje pasimatė saulė ir mėnulis (L. J. Young 2019).

Šeši genčių valdovai greitai suvokė, jog iš dangaus jiems buvo atsiųstas „Dausų sūnus“, kuriam buvo lemta suvienyti gentis ir įkurti Šilos karalystę. Berniukui buvo suteiktas Pak Hjokgose vardas. Pažodžiui Pak reiškia gimęs iš kiaušinio, o Hjokgose – „tas, kuris valdys pasaulį skaisčia šviesa“ (Kim Hyung-eun 2014).

Pak Hjokgose valdymas ir nuopelnai

Samguk Sagi knygoje teigiama, jog Pak Hjokgose valdovu tapo 57 m. pr. Kr., o jo valdymas truko 61 vienerius metus. Jam sėkmingai pavyko suvienyti šešias gentis, įkurti Šilos karalystę bei palaikyti taikius santykius su kaimyninėmis valstybėmis.

Savo valdymo laikotarpiu Pak Hjokgose kartu su savo žmona Ariong (kor. 알영, Ariong) buvo laikomi gyvais šventaisiais. Jie drauge daug keliavo, skatino žemdirbystę. 37 m. pr. Kr. Pak Hjokgose įkūrė Šilos sostinę, kurią pavadino Geumsong (kor. 금성, Geumsong).

Ritualai

Pak Hjokgose yra laikomas ne tik Šilos karalystės įkūrėju, bet ir dangiška dievybe, kuri buvo apdovanota nežemiškomis galiomis. Dėl šios priežasties Šilos karalystės Hjokgose šventykloje, jo garbei, buvo atliekamos ritualinės praktikos.

Visi karaliai, valdę po Pak Hjokgose, privalėjo atlikti aukojimo ritualus. Tai jie turėjo padaryti po karūnacijos proceso arba antraisiais savo valdymo metais. Šis ritualas buvo laikomas jų valdžios legitimacijos proceso dalimi bei įrodymu, jog jie yra tiesioginiai karalystės įkūrėjo Pak Hjokgose palikuonys.

Šių ritualų metu buvo aptariami svarbūs politiniai klausimai, priimami reikšmingi sprendimai. Tikėta, jog taip buvo galima pasiekti bendrą konsensusą tarp dievų ir žmonių.

Literatūros šaltiniai

  1. Baek Okkyoung, Cho Jihyung, Ham Dongju, 2011. Understanding Korean History. Korea: Ewha Womens University, Korean Cultural Research Institute.
  2. Kim Hyung-eun, 2014. Pak Hyeokgeose: the founder of the Silla kingdom was respected and courageous. Korea.net. [internete] 2014 rugsėjo 24. Prieiga per internetą: Čia [žiūrėta 2019 m. balandžio 30 d.].
  3. Lee Ji Young, 2019. Myth Of Bak Hyeokgeose. Folkency.nfm.go.kr. [internete] 2019 birželio 21. Prieiga per internetą: Čia [žiūrėta 2019 m. balandžio 30 d.].
  4. The Academy of Korean Studies Press, 2011. The Ancient Korean Kingdom of Silla, Political Developments and Religious Ideology. Korea: The Academy of Korean Studies Press.

Redagavo Andrius Bimbiras

1 vote